Bezienswaardigheden

In Alanya is meer te doen dan alleen relaxen en luieren op het strand. In dit artikel lees je precies wat je allemaal kunt doen en bezichtigen in en in de omgeving deze bruisende badplaats.

Het maken van een boottocht
Je kunt de omgeving ook verkennen op het water. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, want Alanya is een echte badplaats, waar veel aan watersport gedaan. In veel Turkse vakantieoorden kun je dit soort zogeheten gulets vinden (ook te reserveren met een excursie via Corendon.) Deze zogenaamde gulets zijn zeilboten die worden ingezet voor excursies en boottochten voor toeristen. In Alanya kun je meerdere van deze gulets vinden. Op een mooie zonnige dag is het leuk om in zo’n bootje plaats te nemen.

Grotten
Naast de watersportactiviteiten zijn er ook grotten te bezichtigen. Deze grotten worden de Damlatas Grotten genoemd. In het Turks worden ze Damlataş Mağarası genoemd en ze zijn in 1948 gevonden door ingenieurs, die bezig waren met de haven van de stad. Het zijn interessante grotten om te bezoeken en dat vinden ook veel andere toeristen, want de grot wordt door veel toeristen bezocht en is zelfs één van de meeste bezochte trekpleisters van de parel van de Turkse zuidkust. Echt koud is het ook niet in deze grotten, want er is een constante temperatuur van 22 graden.

Duik nemen in de rivier
Hoewel je ook heerlijk in de Middellandse zee kunt zwemmen, kun je ook een duik nemen in de Dimcayi rivier. Dit is een rivier dicht bij de stad en hier zijn ook leuke gezellige restaurants te vinden, waardoor het een leuke plaats is om te bezoeken.

Wellness
Houd je van wellness? Turkije heeft een traditie van wellness. Dit wordt Hamam genoemd en dit is eigenlijk een voorloper van het moderne spa zoals wij dat kennen. In Islamitische landen was het in een ver verleden al heel normaal om jezelf te wassen. In Europa was het niet gebruikelijk om jezelf te wassen, terwijl het in landen als Turkije al een vast gebruik was en wellness-oorden al ‘onderdeel’ waren van het leven.

Kastelen
In de omgeving van Alanya is er ook veel te zien. Denk maar aan het Mamure Kasteel. Dit is een kasteel in het plaatsje Anamur. Het is leuk om dit kleine kasteeltje eens te bezoeken, want je hebt een prachtig uitzicht. In Alanya zelf kun je het Alanya Kasteel bekijken. Alanya Kalesi ligt boven de stad. Ook hier heb je een mooi uitzicht en dit kasteel is mogelijk al een aantal eeuwen geleden gebouwd.

Centrum van de stad
In het centrum van de stad is voldoende te beleven. Je hebt er allerlei winkels, eettentjes en restaurants. Hier kun je je zonder problemen vele uren vermaken. Ook het centrum Alanyum verdient een bezoekje als je van shoppen houdt. Hier heb je ook bekende winkels. Dit winkelcentrum is overigens net buiten het stadscentrum.

Anamur
In het zuiden van Turkije, in de buurt van Alanya, kun je de stad Anamur bezoeken. Dit is een agrarische stad, dat bekend is door de bananen die hier verbouwd worden. Een andere interessante plaats om te bezoeken is Sagalassos. Dit is een archeologische vindplaats, dat stamt uit de Romeinse tijd.

Stuwmeer
Een andere leuke bezienswaardigheid is The Green Canyon. Dit is een stuwmeer bij de bergen nabij Manavgat. Dit is een interessante plaats om te bezichtigen als je van natuurpracht houdt. Al met al zijn er voldoende bezienswaardigheden in Alanya en omgeving, zodat je je absoluut niet zult vervelen. Als je met kinderen naar deze stad gaat hoef je je en hoeven je kinderen zich ook zeker niet te vervelen. Voor kinderen is er ook voldoende vertier te vinden.