Geschiedenis

Alanya is een oude stad dat mogelijk al 323 jaar voor de jaartelling is gesticht. Historisch gezien is het echter lastig om te bepalen wanneer de stad precies is gesticht, omdat er onderzettingen zijn gevonden die ongeveer 20.000 jaar oud zijn.

323 voor Christus tot nu
De stad was (circa 2300 jaar geleden) een plaats waar voornamelijk piraten woonden, die trouw waren aan Diodotus Tryphon van het Seleucidische rijk. Circa 65 jaar voor Christus (het jaar nul) veroverden de Romeinen de stad. Na de val van het Romeinse rijk kwam de stad in handen van de Byzantijnen, ook wel het Oost-Romeinse Rijk genoemd. Daarna was de stad onderdeel van het Seltjoekse Rijk, vervolgens weer het Rijk van de Byzantijnen en het Armeense Rijk. In 1221 werd Seltjoek Alaaddin Keykubat eigenaar van de stad en kreeg de stad de naam Alyaiye. Pas ruim 700 jaar later kreeg de stad de naam Alanya, dit na een bezoek van Atatürk. In de periode daar voorafgaand was de stad in handen van de Cyprioten, Mongolen, de Karamandoglu dynastie, de Mumluk dynastie en lange tijd het Ottomaanse Rijk.

Ontwikkeling van het toerisme in Alanya
Alanya is al heel wat jaren ook een toeristische bestemming. Na de naamswijziging in 1935 ontwikkelde de toeristische industrie langzaam maar zeker. Het is bovendien één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor veel mensen in deze regio. Er werd halverwege de vorige eeuw ook relatief veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van het toerisme.

Nederlands zijn niet de enige mensen die graag naar Alanya gaan. De bijna 200.000 hotelbedden in de stad bieden ook plaats aan veel Russen, Denen, Zweden, Noren, Finnen, Duitsers, Engelsen en Russen. Jaarlijks gaan vele tienduizenden toeristen naar de Turkse badplaats. Door de geschiedenis van de stad is er op cultureel ook veel te bieden. Door het centrum, de stranden en de uitstekende accommodaties is de stad een ideale vakantiebestemming.