Eten en drinken

Als het om eten gaat in Alanya kun je je buik heerlijk rond eten, want er zijn veel verschillende eettenten en restaurants te vinden, waardoor er altijd wel een geschikte eet mogelijkheid is te vinden. De Turkse keuken is een gevarieerde keuken, dat mede komt door de vele veroveraars. Zij brachten hun eigen invloeden mee en daardoor is er veel variatie mogelijk. Je komt er onder meer Griekse, Kaukasische en Arabische invloeden tegen.

Gerechten
Populair in Turkije is mezeler. Dit is een voorgerecht dat vergelijkbaar is met de Spaanse tapas. Je kunt hierbij kiezen tussen allerlei kleine salades en hapjes. Deze worden doorgaans op een buffet gepresenteerd. Aan de Turkse kust, waar Alanya gelegen is, kun je ook veel visgerechten vinden. Heerlijk als je van vis houdt. Bespreek in een restaurant of ergens waar je bent wat de vis betreft vooraf wel goed de prijs, want mogelijk dat je bij het afrekenen voor een verrassing komt te staan die niet bepaald aangenaam is.

36968010_sDe stoofgerechten, die traditioneel zijn, zijn ook heerlijk. Deze worden met lams- of rundvlees bereid. Je zult overigens geen varkensvlees vinden in Turkije, omdat moslims immers geen varkensvlees mogen eten. Deze gerechten zijn daarom ook niet in de restaurants te vinden. Er zijn natuurlijk wel veel groenten te vinden en deze worden meestal gestoofd of gevuld geserveerd. Een nagerecht is ook mogelijk en hier kun je kiezen voor ijs of fruit. Traditionele gerechten als sutlaç of baklava zijn ook mogelijk. Sutlaç is een rijstpudding. Zoetigheden als baklava kun je ook kopen in winkeltjes die pastana worden genoemd.

Een populair Turks drankje is ayran. Dit is ook in Nederland verkrijgbaar en dit drankje bestaat uit water, yoghurt en zout. Dit is een lekker drankje om je dorst te lessen. Je kunt niet alleen kennismaken met de Turkse eetgewoonten tijdens een jongerenvakantie, want in Alanya kun je ook veel restaurants vinden met een internationale keuken, zodat je als toerist niet bent gebonden aan de Turkse gerechten en ook wat anders kunt kiezen. Er zijn ook zaken die Nederlandse gerechten op het menu hebben, zodat je je qua eten ook nog een beetje in Nederland kunt wanen. De restaurants met een internationale keuken kun je in het centrum als in bij de havens vinden.

Eetgewoonten in Alanya
Voor veel Turken is eten een belangrijke sociale gebeurtenis. Als je bij veel Turken rond etenstijd thuis bent, zullen ze je soms zelfs uitnodigden om mee te eten. Turken ontbijten meestal met brood, tomaat, komkommer, olijven en geitenkaas. Gedurende de hele dag kun je allerlei snacks eten, denk bijvoorbeeld aan de Turkse pizza. ’s Middags eten veel Turken ook warm. En ’s Avonds wordt er ook uitgebreid gegeten. De eetgelegenheden in Alanya zijn vaak al vroeg in de ochtend geopend (rond 11 uur) en blijven ook lange tijd open. Vaak pas tot de laatste gasten zijn vertrokken. Tijdens de ramadan is dat niet het geval. Dan zijn de meeste restaurants overdag gesloten en gaan deze pas na zonsondergang onder. Moslims mogen tussen zonsopgang en zonsondergang immers niet eten of drinken.